Noodgeval?  24/7 bereikbaar op +32 3 770 51 45

 

 

 

Chirurgie

Dankzij ons team en een externe gespecialiseerde chirurg, nl. Stefan De Keersmaecker, kunnen we op onze praktijk de meest voorkomende operaties aanbieden. We beschikken over een operatieruimte, een recoverybox en voldoende stallingsmogelijkheden om de gepaste nabehandeling te garanderen.

Bij het merendeel van de operaties wordt er gebruik gemaakt van gasanesthesie en een adequate anesthesiebewaking. Na de operatie wordt het paard in de recoverybox gebracht, waar het door middel van geassisteerde recovery in alle veiligheid en rust kan ontwaken alvorens terug op stal te gaan.

Castratie

Jaarlijks worden er in België duizenden veulens geboren. Ongeveer de helft daarvan is van het mannelijk geslacht. Slechts enkele van hen kunnen zich bewijzen in de fokkerij als dekhengst. De overgrote meerderheid van de hengsten wordt gecastreerd.

Het meest geschikte moment om een hengst te castreren wordt door meerdere factoren bepaald. Men kan een paard castreren vanaf een leeftijd van 18 maanden, op voorwaarde dat de beide testikels ingedaald zijn. Indien de eigenaar wil dat het dier zich eerst voldoende ontwikkelt qua bespiering en uitstraling, wordt het paard beter op een leeftijd van 3 à 4 jaar gecastreerd. Ook het seizoen speelt een rol. Het voorjaar geniet de voorkeur. Het paard kan dan enerzijds op weide en door beweging kunnen zijn gemaakte wonden voldoende draineren, anderzijds zijn er nog niet zo veel insecten aanwezig die de wonde kunnen infecteren.

  • Staande castratie
    Hengsten kunnen bij ons staande gecastreerd worden, dit afhankelijk van het individu. Op deze manier wordt het anesthesierisico en de anesthesieduur sterk beperkt.

  • Liggende castratie
    De procedure loopt gelijk aan de staande castratie met als grote verschil dat het paard nu neerligt. Deze vorm van castratie wordt voornamelijk bij moeilijke en meer gevaarlijke paarden toegepast.

  • Liggende castratie onder gasanesthesie
    Hiervoor kan geopteerd worden, wanneer men het paard terug snel in het werk wil. De procedure verloopt steriel, zodat de wonden gesloten kunnen worden. Een nadeel is dat het anesthesierisico niet te vermijden is. Verzekeringen vragen soms om het paard op deze manier te castreren.

  • Castratie bij een cryptorch of klophengst
    Een cryptorch is een hengst waarbij één of beide testikels onvoldoende ingedaald zijn. De testikel(s) kan/kunnen zich ter hoogte van het lieskanaal of in de buikholte bevinden. Bij een klophengst is/zijn de testikel(s) in de buikholte aanwezig. Dit heeft als gevolg dat de temperatuur rond de testikel gelijk is aan de lichaamstemperatuur en dus te hoog voor een testikel. Deze reageert hierop door een overmatige testosteronproductie. Een klophengst vertoont dus tijdens puberteit en volwassenheid meestal overdreven hengstenmanieren en kan bijgevolg gevaarlijk zijn voor de mens. De oplossing hiervoor is castratie.

    De methode is afhankelijk van de lokalisatie van de testikel. Wanneer de testikel zich in het lieskanaal bevindt, kan het paard gecastreerd worden zoals bij een liggende castratie onder gasanesthesie. Wanneer de testikel zich echter te hoog in het lieskanaal bevindt of in de buikholte dan wordt er een incisie ter hoogte van het lieskanaal of in de buikwand gemaakt en zo de testikel naar buiten gebracht. Bij deze operatie dient men de nodige voorzorgen te nemen.

Arthroscopie en orthopedische heelkunde

Tijdens arthroscopie wordt er letterlijk in het gewricht gekeken met een daarvoor geschikte camera. Het grote voordeel van deze techniek is dat men door het aanbrengen van 2 kleine openingen het gewricht kan betreden, beoordelen en behandelen. Arthroscopie wordt toegepast ter behandeling van OCD en al dan niet infectieuze artritis.

OCD (Osteochondrosis dissecans)
OCD is een gewrichtsaandoening die tijdens de groei in het eerste levensjaar ontstaat. Het gewrichtskraakbaan zal tijdens het eerste levensjaar aan de zijde van bot verbenen. Wanneer dit verbeningsproces te langzaam gaat of te snel, dan ontstaat er lokaal een verdikking van het kraakbeen. Dit is osteochondrose en kunnen we op een radiografie zien als een indeuking of afvlakking van het gewrichtsoppervlak. Wanneer dit stukje verdikt kraakbeen los komt en verbeent, krijg je een stukje bot in het gewricht. Dit heet osteochondrosis dissecans.

Deze losse fragmenten kunnen er door middel van een arthroscopische benadering met de juiste instrumenten uitgehaald worden en de mate van mogelijks aanwezige kraakbeenschade kan zo geëvalueerd worden.
Ook osteosynthese (herstellen van botfracturen) en arthrodese (vastzetten van gewrichten) bieden wij aan op onze praktijk. Fracturen kunnen levensbedreigend zijn voor uw paard. Bij transport naar de kliniek is een degelijke externe immobilisatie van het betrokken lidmaat van levensbelang. De prognose is vaak gereserveerd en afhankelijk van het type bot dat betrokken is en het type van fractuur. Gelukkig komen botfracturen zelden voor.
Een type botfractuur welke regelmatig gezien wordt, maar gelukkig meestal een goede prognose heeft is een griffelbeenfractuur.

Griffelbeenfractuur
De griffelbeentjes bevinden zich ter hoogte van de binnen en buitenkant van het pijpbeen aan zowel de voor als achterbenen. Een paard heeft dus 8 griffelbeentjes in totaal. De meest voorkomende oorzaak van een griffelbeenfractuur is trauma. Deze fractuur kan gepaard gaan met een open wonde of gesloten zijn, het botfragment kan verplaatst zijn. Het botfragment kan vastgezet worden of verwijderd worden, afhankelijk van het type breuk. Paarden herstellen doorgaans goed na deze operatie.

Wonden

Sommige wonden kunnen dermate uitgebreid zijn en eventueel moeilijk benaderbaar zodat deze best gereinigd en behandeld worden onder algemene anesthesie.

Chirurgie ter hoogte van Hoofd en Keel

Tie-forward en Tie-backward (cornage)?
Verwijderen ectopische tand

Navelbreuk

Standafwijkingen