Noodgeval?  24/7 bereikbaar op +32 3 770 51 45

 

 

 

Plasmabank

Onze praktijk heeft haar eigen plasmadonor, onze ruin Donnathello. We nemen regelmatig plasma af zodat we een voorraad kunnen aanleggen van diepgevroren plasma. Op die manier kunnen we steeds veulens of zelfs volwassen paarden uit de nood helpen.

Plasma is een bestanddeel van het bloed dat uit oa. antilichamen, voedingsstoffen, eiwitten, stollingsfactoren en water bestaat. We nemen het af door middel van een plasmaforese-toestel. We filteren het bloed, verzamelen het plasma in een daarvoor bestemde zak en sturen de rode bloedcellen rechtstreeks terug naar onze donor. Dit proces is volledig identiek aan plasma-donatie bij de mens en is dus minder ingrijpend dan bloed-donatie. Het plasma wordt vervolgens in speciale folie diepgevroren bewaard.

Plasma geven we aan veulens die te weinig antilichamen kregen via de biest van de merrie en/of ernstig ziek zijn. Ook volwassen paarden kunnen plasma gebruiken wanneer ze bijvoorbeeld langdurig diarree hebben al dan niet ten gevolge van een ernstige worminfectie etc..