Noodgeval?  24/7 bereikbaar op +32 3 770 51 45

 

 

 

Gynaecologie

Onze dierenartsen staan gedurende het hele voorplantingsseizoen voor u klaar en zorgen voor een optimaal resultaat. Wij bieden kennis en ervaring op het gebied van vruchtbaarheidsbegeleiding bij het paard.

Om een professionele aanpak te garanderen vindt de gynaecologische begeleiding hoofdzakelijk plaats bij ons op de praktijk. Kwalitatief echografische onderzoek en inseminaties bij uw merrie vinden plaats in de daarvoor voorziene opvoelbox.
Insemineren kan zowel met vers als met diepvriessperma.
Ook bieden wij vele andere gynaecologische ingrepen aan zoals ovariëctomie, verwijderen van ovariële tumoren, repositie van baarmoedertorsie, foetotomie ("uitzagen"), ... .

Embryotransplantatie

Embryospoeling, ofwel het uitspoelen van een embryo uit een donormerrie en inplanten in een draagmerrie, wordt omwille van verschillende redenen toegepast (oa. merries in de sport, niet in staat om zelf een vrucht te dragen, etc) en is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Sinds 2017 biedt Dierenartsenpraktijk Aan de watergang deze service aan en hebben we een ruime kudde nauwkeurig uitgezochte draagmerries.

Hoe gaat het in zijn werk?

Zeven of acht dagen na de eisprong (ovulatie) kan het embryo uit de baarmoeder van de donormerrie gespoeld worden. Een flexibele sonde wordt dan via de vagina en baarmoedermond tot in de baarmoeder gebracht. Vervolgens laten we een steriele oplossing in de baarmoeder lopen die onmiddellijk terug wordt opgevangen. Deze spoelvloeistof wordt over een filter gegoten en hierna wordt het embryo met behulp van de microscoop opgezocht. Op het ogenblik van de spoeling is het embryo nog zeer klein (< 1 mm) zodat dit niet met het blote oog mogelijk is. Na enkele wasstappen is het embryo klaar om overgeplant te worden in een draagmerrie.

Praktische noot:

Van zodra de donormerrie gedekt is en geovuleerd heeft, kan er een afspraak gemaakt worden voor embryospoeling. Deze spoeling kan bij ons op de praktijk gebeuren of uw dierenarts kan de spoeling uitvoeren en het embryo nadien naar ons opsturen. Belangrijk is dat de merrie dagelijks op ovulatie gecontroleerd wordt zodat we het meest optimale moment voor embryospoeling kunnen bepalen.

Contracten