Noodgeval?  24/7 bereikbaar op +32 3 770 51 45

 

 

 

Tandheelkunde

Paarden beschikken over 24 melktanden en later over 36 à 44 definitieve tanden, naargelang de aanwezigheid van hoektanden en/ of wolfskiezen. De verschillende tanden wisselen op verschillende stadia van de jeugdjaren van het paard. Het definitieve gebit is tussen de leeftijd van vier à vijf jaar volledig gevormd. De tanden van een paard groeien ongeveer door tot de leeftijd van 12 jaar waarna ze nog lijken te groeien door het verder te voorschijn komen uit de tandkas. De tanden blijven groeien om een antwoord te bieden aan de slijtage die de ze ondervinden bij het fijn vermalen van hooi, voordroog of stro.

Maar... de onderkaak is nauwer dan de bovenkaak, waardoor de maaltanden van een paard niet perfect op elkaar staan. Hierdoor ontstaan na uren kauwen de gekende scherpe randen of emailpunten die in de wang en/of tong kunnen prikken. Deze komen typisch voor aan de wangzijde in de bovenkaak en aan de tongzijde in de onderkaak. Dit fenomeen komt zo goed als bij alle paarden voor. Niet enkel scherpe emailpunten storen het eetproces van de paarden, ook haken zijn nefast. Deze ontstaan wanneer tanden slecht tegenover elkaar staan of wanneer het paard verzameld moet lopen. Door middel van een elektrische tandenrasp worden deze kwaaltjes opgelost. 

Wanneer we het gebit van uw paarden controleren, kijken we uiteraard niet enkel naar haken of scherpe emailpunten, maar hebben we ook aandacht voor andere pathologiën zoals losse tanden, gebroken tanden, infundulumnecrose, caries,... We controleren en verzorgen het gebit van uw paard door middel van een mondspreider, elektrische tandenrasp, aangepaste tangen en beitels,... met een lichte sedatie van uw paard indien nodig.

Paarden kunnen  tandproblemen erg lang verborgen houden alvorens er uiterlijk en in het gedrag van uw paard iets opgemerkt kan worden. Vandaar dat het erg belangrijk is om minstens één maal per jaar de tanden van uw paard te laten controleren door uw dierenarts en niet enkel in actie te schieten bij problemen tijdens het rijden of eten (bijvoorbeeld proppen maken).